Kasım 29, 2024

Sualtı Görüntüleme

Sualtı Görüntüleme

Sualtı görüntüleme yarışmaları TSSF Sualtı Görüntüleme Yarışmaları Talimatı’na göre düzenlenir. Yarışmacılar yarışmaya katılmadan önce imzaladıkları muvafakatname ile bu talimatnamedeki bütün maddeleri kabul etmiş sayılırlar.

Yarışma öncesi olası 8-10 yarışma dalış bölgesi açıklanır. İsteyen yarışmacılar böylece önceden antrenman yapabilirler. Yarışma 3 günlük bir dönemde gerçekleştirilir. Yarışma öncesi birifing verilerek dalış bölgeleri 4 tane olarak açıklanır, olası kötü hava koşulları içinde rezerv dalış bölgeleri belirlenir. 1. gün bu bölgelerden 2 tanesine dalıp, fotoğraf çekilerek şampiyona antrenman dalışları gerçekleştirilir. Sonraki 2 günde çekilen kuraya göre sırayla bu 4 dalış bölgesine dalarak fotoğraf çekilir. Bir dalış için 90 dakikalık süre verilir. Süre işaretle başlar ve bu süreyi bütün yarışmacılar aynı anda güvenlik limitlerinde istedikleri gibi kullanabilirler. 90 dakikayı aşan ve TSSF Sualtı Görüntüleme Yarışmaları Talimatı’nın diğer kurallarına uymayan yarışmacılar diskalifiye edilir.

Yarışma dalışlarında bir günde yapılan iki dalışta 100 fotoğraf çekilebilir. İki günde toplam 200 fotoğraf çekilir. Her günün sonunda çekilen fotoğraflar dalışlar bitince teknede teslim edilir. Bu fotoğraflardan fotoğrafçının seçtiği, her dal için 1 adet olmak üzere toplam 5 adet fotoğraf, yarışma için verilmektedir.

5-7 kişilik jüri verilen fotoğrafları ön elemede her dal için 10 adete indirip, açık veya kapalı oturumla değerlendirir.

Altın Palet Türkiye Sualtı Görüntüleme Şampiyonası 5 kategoride yapılmaktadır. Bunlar; balık, makro (balık ve konulu makro dışı), modelli geniş açı, modelsiz geniş açı ve konulu makro (bölgenin karakteristik canlısı) dallarıdır. Günümüzde her kategoride 1. 55 puan, 2. 34 puan, 3. 21 puan, 4. 13 puan, 5. 8 puan, 6. 5 puan, 7. 3 puan, 8. 2 puan, 9. 1 puan,10. 1 puan, olacak şekilde genel sıralama için puanlama yapılmaktadır. 5 kategoriden aldığı sıralama puanlarının toplamı da genel sıralamayı belirler. Bu sonuçlar doğrultusunda 5 kategoride en yüksek puanı toplayan fotoğrafçı Türkiye Şampiyonu olur.

Video dalında ise 3-5 kişiden oluşan jüri ön elemede 5 esere indirgeyip TSSF Sualtı Görüntüleme Yarışmaları Talimatı’na uygun şekilde açık veya kapalı oturumla sıralamayı oluşturur. En yüksek puanı alan yarışmacı Türkiye Şampiyonu olur.

Dünya ve Avrupa Şampiyonasına gönderilecek olan Sualtı Fotoğraf Milli Takımı, şampiyona tarihine kadar 2 yıllık periyod içerisinde Türkiye Şampiyonaları ve Sualtı Görüntüleme Kurulu Talimatnamesi gereklerini yerine getirerek akredite edilen yarışmalarda alınan derecelere göre yukarıdaki puanlamaya göre alınan toplam Milli Takım puanı ile belirlenmektedir.

Dünyada ilk sualtı fotoğrafı 1856 yılında William Thompson tarafından çekilmiştir.

Türkiye’de ise ilk sualtı fotoğrafı, 1952 yılında İzmir’de Rasim Divanlı tarafından çekilen karagöz balığı fotoğrafıdır.

Ülkemizde ilk sualtı fotoğraf sergisi 1962 yılı mart ayında İstanbul’da açılmıştır.

Zareh Magar, 1968 yılında Paris’te düzenlenen, önceden çekilen sualtı fotoğraflarının değerlendirildiği yarışmaya katılarak sualtı fotoğraf yarışmalarında ülkemizi temsil eden ilk sualtı fotoğrafçısı olmuştur.

1975 yılında Bedros Kılıçyan İtalya’da önceden çekilen sualtı fotoğraflarının değerlendirildiği “Mondo Sommerso” dergisinin yarışmasında ödül almıştır.

1987 yılında K. Gökhan Türe’nin çabalarıyla ülkemizdeki ilk sualtı fotoğraf ve film yarışması Ortadoğu Teknik Üniversitesi Sualtı Topluluğu (ODTÜ SAT) tarafından önceden çekilen sualtı fotoğraflarının ve filmlerinin değerlendirildiği “Sualtı Fotoğrafları ve Filmleri Yarışması” adı altında yapılmıştır.

1992 yılında ODTÜ SAT, SAGAY (sualtında görüntü avcılığı yarışması) adıyla yarışmayı serbest dalış yapılarak düzenlemiştir.

25-27 Haziran 1993 tarihlerinde yapılan 2. SAGAY, aletli dalışla yapılan dal-çek-değerlendir formatındaki sualtı fotoğraf yarışmalarının ülkemizdeki ilkidir.

18-19 Ekim 1997 tarihlerinde Bodrum’da ülkemizde o zamanki adıyla SCSPF olan TSSF bünyesinde ilk sualtı görüntüleme şampiyonası Ulusal Fotoğrafla Balık Avlama Yarışması (UFBAY) adı altında yapılmıştır.

1997-2004 tarihleri arasında 8 kez bu yarışma düzenlenmiştir.

2005 yılından itibaren TSSF tarafından Sualtı Görüntüleme Kurulu oluşturulmuştur.

2005 yılında Türkiye yaklaşık 20 yıldır düzenlenmekte olan CMAS Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası’na fotoğrafçı olarak Alptekin Baloğlu, Asım Dumlu, dalış eşi olarak ta Birkan Babakol, Fikret Altay oluşan Sualtı Fotoğraf Milli Takımı ile ilk defa katılmıştır. Bu şampiyonada Alptekin Baloğlu balık kategorisinde 1. olmuş ve altın madalya almıştır. Bu ödül, CMAS sualtı görüntüleme şampiyonalarında ülkemizin aldığı ilk ödüldür. Bu tarihten sonra düzenli olarak Sualtı Fotoğraf Milli Takımımız CMAS Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonalarına katılmaya devam etmiştir.

2005 yılında ”UFBAY” ismi TSSF Yönetim Kurulu onayı ile “Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası” olarak değiştirilmiştir.

29-30 Nisan 2006 Marmaris’te Altın Palet Sualtı Görüntüleme Türkiye Şampiyonası olarak yeni ismi ile ilk kez düzenlenmiştir.

9-14 Mayıs 2007 yılında Port Louis-Mauritus’da düzenlenen CMAS 11. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası’nda Orhan Aytür makro, Asım Dumlu konulu makro kategorilerinde 3. olmuş bronz madalya almışlardır.

2011 yılında CMAS 13. Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası Bodrum-Türkiye’de düzenlenmiştir. Bu yarışmada Alptekin Baloğlu da ilk Türk jüri üyesi olarak Dünya Şampiyonasında CMAS tarafından görevlendirilmiştir. Bu şampiyonaya Türkiye, fotoğrafçı Orhan Aytür, Kerim Sabuncuoğlu, dalış eşi Asım Dumlu, Birkan Babakol ve Takım Kaptanı Bedri Sincar’dan oluşan Sualtı Fotoğraf Milli Takımı ile katılmıştır.

Kerim Sabuncuoğlu geniş açı kategorisinde 2. olarak gümüş madalya almış, genel sıralamada da 7. olmuştur.

Orhan Aytür ise yarışmanın en prestijli kategorisi olan modelli geniş açı kategorisinde 1. olarak altın madalya almıştır. Bunun yanında balık ve konulu makro kategorilerinde 3. olarak iki bronz madalya daha almış , makroda 7., geniş açı da ise 9. olarak toplam 101 puanla genel sıralamada 1. olmuş, 13. CMAS DÜNYA SUALTI FOTOĞRAF ŞAMPİYONU olarak çok büyük bir başarıyı ülkemize kazandırmıştır. Bu ödül şu ana kadar ülkemizde sualtı görüntüleme alanında alınan en büyük ödüldür.

CMAS . 3-7 Ekim 2014 tarihlerinde Grasiosa-Azur Adalarında ilk defa CMAS 1. Avrupa Sualtı Fotoğraf Şampiyonası düzenlenmiş, fotoğrafçı olarak Cenk Ceylanoğlu, Kerim Sabuncuoğlu, dalış eşi olarak Cem Gazivekili, Birkan Babakol ve takım kaptanı olarak Asım Dumlu’dan oluşan Sualtı Fotoğraf Milli Takımı ülkemizi temsil etmiştir. Orhan Aytür de ilk defa düzenlenen CMAS 1. Avrupa Sualtı Fotoğraf Şampiyonasında jüri üyesi olarak görev almıştır.
Kerim Sabuncuoğlu Makro kategorisinde 1., genel sıralamada 5. olmuştur.

Cenk Ceylanoğlu kategorilerden konulu makroda 1., makroda 2., modelli geniş açıda 4., balıkta 9., geniş açıda 5.olarak toplamda aldığı puanlarla 1.CMAS AVRUPA SUALTI FOTOĞRAF ŞAMPİYONU olarak en büyük ödül olan altın madalyayı ülkemize kazandırmıştır.

Sualtı sporları içerisinde olan sualtı görüntüleme branşında Türk sporcular özellikle fotoğraf dalında kısa sürede çok önemli başarılar elde etmiştir. CMAS Dünya ve Avrupa Sualtı Fotoğraf Şampiyonalarında Türkiye çeşitli derecelerde toplam 12 ödül almıştır. Orhan Aytür CMAS Sualtı Fotoğraf Dünya ve Cenk Ceylanoğlu CMAS Sualtı Fotoğraf Avrupa Şampiyonu olarak bu alandaki en büyük ödülleri ülkemize getirmişlerdir. Türk sporcuların başarıları sualtı görüntüleme branşında artarak devam edecektir.



Sualtı Görüntüleme İle İlgili Haberler


[catlist name=”sualti-goruntuleme-haberler” pagination=yes numberposts=10]