Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu, ülkemizde dalış sektörünün uluslararası standartlarda, güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlayan en üst çatı kuruluşudur. Aynı zamanda, sektörün sorunlarına çözüm bulma sorumluluğunu da taşımaktadır. Dalış sezonunun çok aktif olduğu bugünlerde, istenmeyen kazaların yaşanması hepimizi derinden üzmektedir. Lisanslı üst düzey eğitmenlerimiz tarafından bu tür olaylar titizlikle incelemekte ve raporlamaktadırlar. Ancak en iyi çözüm, bu kazaların meydana gelmesini önlemektir. “İyi hazırlık kötü performansı engeller” düsturu ile hareket etmek, güvenli dalış kurallarını eksiksiz uygulamaktır.
Eğitmenler ve dalıcılar olarak, dalışın esnetilemez kurallar bütünü olduğunu ve sorumluluklar gerektirdiğini biliyoruz. Camiamıza yeni katılacak adayların gerekli güvenlik önlemleri ile birlikte spor dalını tanıyarak bilgi ve tecrübe kazanmasında, eğitmenlerimizin rol ve sorumlulukları çok önemlidir. Güvenli dalış, fiziken ve ruhen sağlıklı ve hazır olmak, ayrıca kurallara uymak ile mümkündür.
İşte bu kapsamda dikkat edilmesi gereken önemli noktalar:
– 10/9/2018 tarihli ve 26993 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Donanımlı Dalış Yönetmeliği, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu Donanımlı Dalış Talimatı ve spor dalına ilişkin ilgili mevzuat hükümleri kapsamında; dalış ve can güvenliği, sağlık koşulları, ilk yardım önelemleri, dalışta kullanılacak malzemeler ile dalıcı, dalış eğitmeni ve dalış kuruluşlarının yetki ve sorumlulukları konularında azami dikkat ve özen gösterilmelidir.
– Dalış eğitimlerine katılacak kişilerin sağlık durumunu açıklayan kişisel beyanı ve sağlık durumu konularında hassasiyetle durulmalı, bu konuda en ufak bir tereddüt duyulması halinde ilgili sağlık kuruluşlarından sağlık raporu talep edilmeli ve hekim onayı almaktan kaçınılmamalıdır. Bu konuda TSSF Donanımlı Dalış Talimatının “Dalıcıların sağlık koşulları” başlıklı 18 inci maddesinde belirtilen prosedürlerin hassasiyetle takip edilmesi önem arz etmektedir.
– Bot dalışlarında da mutlaka ilkyardım ve oksijen seti bulundurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki İlk Yardımda geçen her dakika önemlidir.
– Oksijen kullanımı ve ilk yardım konularında sürekli güncel kalmalı, ilk yardım uygulamaları her fırsatta tekrar edilmelidir.
– Cep maskesi kullanımını benimsemeli, eğitimlerimizde dalıcılarımız bu konuda teşvik edici bilgilerle donatılmalıdır.
– Limitlerimizi ve ekipmanlarımızı zorlamamalı, uygun ve bakımlı ekipman kullanımı benimsenmelidir.
– Teorik bilgilerimiz ve pratik becerilerimiz sürekli tekrar etmeli ve güncel kalmalıdır.
UNUTMAYALIM Kİ, TEDBİR TEDAVİDEN ÖNCE GELİR!
Kamuoyuna saygı ile duyurulur.
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu
Kadir SAĞLAM
Başkan V.