Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Projesi,
Çanakkale Savaşları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla yola çıkmış bir projedir. Bu doğrultuda en yeni dijital teknikler kullanılarak Çanakkale Boğazı ve Ege Denizi’nde 1. Dünya Savaşı’ndan kalma tarihi öneme sahip batıklar tespit edilmiştir. Proje, bu bağlamda Çanakkale savaş batıklarının gelecek nesiller için korunmasına yardımcı olmayı hedefleyen ve devamlılığı olan bir sualtı arkeolojik araştırma projesidir.
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 2014 yılında Çanakkale Savaşlarının yaşandığı alanı korumak, Çanakkale savaşlarının bilinirliğini arttırmak ve gelecek nesillere aktarmak üzere kurulmuştur. Dünyanın en iyi korunmuş savaş alanı olarak UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almıştır. Karada yer alan savaşa ait izlerin korunduğu gibi 2017 yılında başlayan çalışma ile Çanakkale Savaşları’nda batmış olan gemilerin tespit edilip koruma önlemleri alınarak ziyarete açılmaları hedeflenmiştir.
Çanakkale denilince akla ilk gelen 1. Dünya Savaşı’nda Gelibolu yarımadasında karada yaşanan destansı mücadele olacaktır. Bununla birlikte 1. Dünya Savaşı’nın en önemli deniz olaylarından birisi Çanakkale de gerçekleşmiş olmasına rağmen çoğu kişi tarafından bilinmemektedir. Savaşın tüm şiddetinin yaşandığı anda donup kalan ve denizin farklı derinliklerinde bulunan sualtı kültür mirası niteliğindeki bu savaş anıtlarına çoğu kişi erişememektedir.
Başkanlığımız, su altındaki bu anıtları sadece dalış yapma imkânı olanların değil, deniz tabanında ne olduğunu herkesin anlaması için 3B haritalar ve savaş batıklarının deniz tabanında nasıl durduklarını anlatan 3B uygulamalar gerçekleştirmektedir.
Çanakkale Savaşları yaygın bir şekilde bilinmesine rağmen, savaşta batan gemiler ve hikayeleri özel izinlerle dalış yapma imkânı bulabilenler dışında pek bilinmemektedir. Savaş batıklarının hikayeleri ve Çanakkale’de neler yaşadıklarının anlatıldığı 1. Dünya Savaşı temalı sualtı parkında dalış yapma imkânının yanı sıra batıkların üç boyutlu görünümleriyle birlikte hikayelerinin de anlatıldığı görülebilmektedir. Bu sebeplerden dolayı “Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı Projesi” Dünya’nın en önemli dalış merkezlerinden birisini konumundadır.
Savaş batıkları hem tarihleri hem de Çanakkale Savaşı’ndaki son anı ile günümüze ulaşması, teknoloji ve insana dayanan hikayeleri nedeniyle, sadece batık dalışı deneyimi yaşatması dışında, dalış yapan herkesi 12 savaş batığı ve 2 doğal resif olmak üzere 14 ayrı dalış noktasında 106 yıl öncesine yani savaşın en şiddetli anına götürmektedir.
https://www.divinggelibolu.com